Søvnapne behandling
Søvnapné er en søvnsykdom som rammer tusenvis av nordmenn, og kan føre til en rekke plagsomme symptomer. Les mer om søvnapné behandling her.
Søvnapné og opprinnelse
Det antas at omkring 16 prosent av alle nordmenn sliter med pusteforstyrrelser under søvn. Rundt åtte prosent av disse sliter med uttalte pusteproblemer og har alvorlig søvnapné. Søvnapné er gjerne noe som forbindes med snorking og overvektige menn, men kan ramme nokså tilfeldig. Fagfolk mener at svært mange nordmenn lider av søvnapne uten å vite det.
For noen kan det hjelpe å gå ned i vekt. Andre ganger trengs mer omfattende behandling. Vi skal her se nærmere på søvnapne behandling.
Søvnapné – en delvis arvelig sykdom
Søvnapné er vanligere hos personer som har foreldre med samme sykdom. Sist oppdatert forskning peker på at dette skyldes av at genetiske anlegg, som styrer oppbygningen av de muskelfibrene som finnes i svelget.
Blant annet kan overbitt, tilbaketrukket underkjeve eller smal nese være genetiske faktorer som påvirker søvnapné. Store mandler, nesepolypper og skjev neseskillevegg kan også være arvelig, slik at risikoen for å lide av søvnapné øker. Klikk her for å lese mer informasjon om forskning på søvnapné.
Hva er søvnapné?
Enkelt forklart er søvnapné en søvnsykdom som fører til at svelget klapper sammen mens du sover. Dette fører til pustestans, noe som igjen fører til at hjertet må jobbe hardere.
Etter pustepausen vil pustingen gjenopptas, slik at oksygennivået i blodet normaliseres. Det finnes ulike grader av søvnapné, inkludert mild, moderat og alvorlig. Graden av hvor alvorlig symptomene er avhenger som regel av antallet pustestopp per time.
Hva er obstruktiv søvnapné (OSA)?
Obstruktiv søvnapné betyr at pusten hemmes. Søvnapné er pustepauser under søvn, mens obstruktiv søvnapné (OSA) er en tilstand med anstrengt pusting under søvn og kjennetegnes ved snorking.
Symptomer på søvnapné
De som sliter med søvnapné opplever som regel både snorking, problemer med å trekke pusten, og pustestopp. Pustestansen varer gjerne i noen sekunder eller minutter.
Snorking og søvnapné kobles sammen på et sjokkerende nivå – 3 av 10 menn og nesten 2 av 10 kvinner som snorker til vanlig lider også av obstruktiv søvnapné i varierende grad.
Ubehandlet søvnapné
Kliniske studier viser at mennesker med ubehandlet søvnapné har større sjanser for å utvikle helseproblemer.
Hvis du har søvnapné, kan du i løpet av natten slutte å puste i noen sekunder. Etter noen sekunder kan man våkne opp med en gispende lyd.
Dette kan oppstå flere ganger i timen gjennom natten og medfører at du ikke får nok dyp søv. Mangelen på oksygen kan gi mindre og større plager. Dette kan utarte seg i form av hyppige oppvåkninger om natten, tretthet på dagtid og hodepine om morgenen.
Har du søvnapné er du også disponert for hjerte- og karsykdom, og økt risiko for høyt blodtrykk.
Årsak til søvnapné
Før vi ser nærmere på søvnapne behandling, bør du finne ut av årsaken til at pusteproblemene i det hele tatt oppstår.
Som regel skyldes søvnapné en periodisk blokkering eller motstand i de øvre luftveiene til pasienten, altså nese og munn. Dette kan for eksempel skyldes store mandler.
Ved pusting dannes som regel et undertrykk i brystkassen, slik at luft strømmer inn i lungene.
Hos noen er undertrykket nok til at bløtdelsstrukturer i strupe og svelg faller sammen. Dette blir kalt for søvnapné obstruktiv.
Pustestansen kan blant annet skyldes overvekt, men også at pustesenteret i kroppens sentralnervesystem ikke sender ut stimulerende signaler (sentral søvnapné).
CPAP behandling av søvnapné
Alvorlig søvnapné blir ikke bedre av seg selv, og det er derfor viktig å få behandling.
CPAP behandling av søvnapné går ut på at den som er rammet av tilstanden sover med en spesialtilpasset nesemaske, som er tilkoblet et apparat. Å sove med slik en cpap maske som blåser luft inn i nese og munn kan hjelpe mot søvnapné.
Continuous positive airway pressure
Denne maskinen genererer det vil kaller et kontinuerlig positivt luftveistrykk, eller «continuous positive airway pressure» (CPAP).
Dette lufttrykket sørger for å holde luftveiene åpne mens pasienten sover. Utstyret brukes under søvn, hver natt.
Denne behandlingsmetoden har god effekt mot pustestopp, men noen synes det er irriterende å ha på maske mens man sover. Vellykket CPAP-behandling er også avhengig av at utstyret brukes minst 5 til 6 timer hver natt.
Les mer om andre behandlinger vi tilbyr.
Søvnapné behandling med skinne
En litt mindre inngripende form for søvnapné behandling, går ut på at pasienten får en spesialtilpasset søvnapnéskinne av tannlegen.
Tannleger som besitter spesialkompetanse kan lage en skinne som forhindrer at underkjeven til pasienten beveger seg bakover ved søvn. Dette forhindrer også blokkering av luftveiene.
Denne ligner en type tannbeskyttelse i gummi som brukes i boksing. Snorkeskinnen kan hjelpe mot snorking og søvnapné, men CPAP behandling er noe mer effektivt.
Veldig mange pasienter ser positiv effekt av slik behandling, og vanligvis får de mer energi om dagen kort tid etter at behandlingen startet. Prøv den hos en av våre tannleger på Lambertseter.
Andre behandling av søvnapné
Enkelte pasienter opplever at det å gå ned i vekt er en god søvnapné behandling. Ved overvekt kan luftveiene bli trangere, noe som gjør at øvre luftveier lettere klapper sammen.
Selvhjelp og råd
Rundt 800.000 nordmenn lever med søvnapné uten å vite det.
Mange overvektige menn og kvinner sliter med alvorlig søvnapné, men tilstanden kan også ramme veltrente og slanke mennesker.
Det er også anbefalt å unngå alkohol og slutte å røyke for å bli kvitt symptomer. Et annet råd er luftveiene dine generelt er mindre blokkert om du sover på siden, selv om det ikke er vist med sikkerhet at tiltakene har effekt.
Opplever du snorking og pustestopp?
Det er ikke uvanlig at som lider av søvnapné ikke merker at de har sykdommen selv. Som regel er det en partner som gjør dem oppmerksom på sykdommen som gir snorking og pustestans.
Dersom du stadig opplever at partneren din påpeker høy snorking og pustestans om natten, er det greit å få dette undersøkt nærmere.
Våre åpningstider
Ved behov for snarlig behandling er det greit å ha tilgang til en døgnåpen tannlege. Vi har åpent syv dager i uken, og holder til på Lambertseter senter. Ring oss på telefon 222 01 900 eller ta kontakt med oss gjennom kontaktskjema under om du trenger akutt tannhjelp.
Les mer: Hos oss finner du noen av de beste tannlegene i Oslo.
Få bedre livskvalitet med søvnapne behandling
Med vellykket CPAP behandling eller andre behandlinger vil oppleve økt livskvalitet og å være mer opplagt på dagtid. Det er ikke kjekt å plutselig sovne under møter på jobben, på grunn av tretthet.
Uten behandling kan søvnapné påvirke livskvaliteten betydelig. Tretthet om dagen kan gå ut over prestasjoner på jobben og det kan også gjøre deg til en farlig sjåfør i trafikken.
Lambertseter Tannlegesenter kan hjelpe deg med søvnapné behandling med god effekt. Vi har kompetansen som trengs, og bidrar gjerne til å gi deg bedre livskvalitet.
Vi tilbyr også alle andre behandlinger innenfor tannhelse, og har åpent for akuttbehandlinger utenom vanlige åpningstider.